Monday, April 16, 2012

Умножено по деветстотин Пловдив може да бъде Арл


     През октомври ежегодно в Пловдив от близо тридесет години се провежда фотографски фестивал. В началото бе „Международна седмица на фотографията“, след това бе преименуван „ Международни фотографски срещи“. Винаги се стараехме да бъде интересен, новаторски, с добри изложби и много гости. В България подобни нямаше и гледахме какво правят другите в Европа. Сравнявахме се със Солун, Братислава, по-късно с Лодз  и Лил или Хертен с надеждата да ги понастигнем.
     През 1986 наш гост бе Франсоа Ебел, тогава за първи път артистичен директор на фестивала в Арл, Франция. Резултатът от неговото посещение бе единствената до сега българска изложба там, на арх. Николай Попов, и много впечатления от разказите му. Преди да си замине ни каза, че Пловдив много прилича на Арл и има голяма перспектива. Ние си повярвахме.
     От десет години той отново е арт директор на фестивала в Арл и успя да направи изключително много за развитието му. За да стане фестивалът недостижим.
     Понякога си въобразявам, че може при нас отново до стане нещо особено мащабно, но си правя една проста равносметка и става ясно, че това е възможно при едно условие. Умножено по деветстотин Пловдив може да бъде Арл.
     За 2011 г. бюджетът в Пловдив бе 6000 евро, а в Арл 5400000 евро (пет милиона и четиристотин хиляди).
     В Арл има само един фестивал.    
     В Пловдив има двадесет различни фестивала.
           Първа Международна седмица на фотографията през 1984. В центъра на групата до Недко Недев Димитри Балтерманц, легендарния руски военен фотограф.

           Пловдив, художествената галерия. Директорът на фотофестивала в Хюстън Фредерик Болдуин със съпругата си Уенди Уотрис, чиято изложба се открива.

No comments: